Patronat Honorowy



Współpraca Branżowa





■ O kawie przy kawie

20180122_171524_5093.jpg

Zapraszamy na cykl wykładów i warsztatów dla tych, którzy na kawie powinni się znać, by goście restauracji, cukierni czy hotelu byli usatysfakcjonowani po wypiciu filiżanki tego współczesnego „napoju bogów”.

Tematy spotkań:

Mleko

Jakie mleko do kawy? Wpływ rodzaju pasteryzacji i temperatury mleka po spienieniu na jego smak

Woda

Wpływ wody na smak kawy. Woda a żywotność urządzeń.

Alternatywy

Metody alternatywne w kawiarni - drip, chemex - czy może ekspres przelewowy?

Cupping

Zasady przeprowadzenia cuppingu. Cupping jakościowy kaw z segmentu speciality.

Espresso

Wpływ temperatury, ciśnienia i czasu preinfuzji na smak espresso.

Palenie kawy

Rodzaje pieców i ich wpływ na wypalanie kawy. Zmiany chemiczne zachodzące podczas obróbki termicznej ziarna

Coffee Business

Od palarni kawy do sieci kawiarni i producenta Cold Brew na podstawie doświadczeń Etno Cafe.

Cold Brew Coffee

Wpływ czasu maceracji i temperatury wody na zawartość polifenoli w Cold Brew Coffee. Aspekt przeciwutleniaczy w diecie człowieka. Wpływ jonów metali ciężkich zawartych w wodzie na jakość ekstraktu CBC.

20180122_174956_5246.jpg

<<Szczegółowy program spotkań>>

Udział w prelekcjach i warsztatach jest bezpłatny, w ramach biletu lub zaproszenia na targi Polagra Gastro/Invest Hotel.

Organizatorami wydarzenia są:

primulator.jpg

logo-etno-cafe.jpg

[ Wstecz ]
Partnerzy Medialni







Chętnie odpowiemy na Twoje pytania.
Napisz do nas.
contact