■ O kawie przy kawie
Zapraszamy na cykl wykładów i warsztatów dla tych, którzy na kawie powinni się znać, by goście restauracji, cukierni czy hotelu byli usatysfakcjonowani po wypiciu filiżanki tego współczesnego „napoju bogów”.
Tematy spotkań:
Mleko
Jakie mleko do kawy? Wpływ rodzaju pasteryzacji i temperatury mleka po spienieniu na jego smak
Woda
Wpływ wody na smak kawy. Woda a żywotność urządzeń.
Alternatywy
Metody alternatywne w kawiarni - drip, chemex - czy może ekspres przelewowy?
Cupping
Zasady przeprowadzenia cuppingu. Cupping jakościowy kaw z segmentu speciality.
Espresso
Wpływ temperatury, ciśnienia i czasu preinfuzji na smak espresso.
Palenie kawy
Rodzaje pieców i ich wpływ na wypalanie kawy. Zmiany chemiczne zachodzące podczas obróbki termicznej ziarna
Coffee Business
Od palarni kawy do sieci kawiarni i producenta Cold Brew na podstawie doświadczeń Etno Cafe.
Cold Brew Coffee
Wpływ czasu maceracji i temperatury wody na zawartość polifenoli w Cold Brew Coffee. Aspekt przeciwutleniaczy w diecie człowieka. Wpływ jonów metali ciężkich zawartych w wodzie na jakość ekstraktu CBC.
<<Szczegółowy program spotkań>>
Udział w prelekcjach i warsztatach jest bezpłatny, w ramach biletu lub zaproszenia na targi Polagra Gastro/Invest Hotel.
Organizatorami wydarzenia są: