■ Kuchnia polska oczami Arkadiusza Wilamowskiego

Ostatniego dnia targów a strefie KPP odbędzie się pokaz sztuki kulinarnej i kelnerskiej w wykonaniu Arkadiusza Wilamowskiego. Towarzyszyć mu będą: Robert Głyda od strony kulinarnej oraz Adamem Kopczyński, który zaprezentuje jak poprawnie powinna wyglądać obsługa kelnerska.

Prezentacja rozpocznie się od pokazu serwowania wina. Następnie zostanie przedstawione poprawne wydresowanie talerza przy kliencie. Omówione zostaną także standardy obsługi kelnerskiej.

Sam Arkadiusz Wilamowski przedstawi kuchnię polską w swoim wydaniu, w której nacisk zostanie położony na sezonowość składników. Przygotuje dwa danie główne. W jednym z nich główną rolę odegrają grzyby z polskich lasów. Na deser będzie „Niespodzianka Arkadiusza”.

Dla tych, którzy nie znają Arkadiusza Wilamowskiego:

20150115_221806_male.jpg

Arkadiusz Wilamowski z pochodzenia jest łodzianinem.

Skończył szkołę gastronomiczną w Łodzi i kontynuował edukację we Francji. Po 3 latach zdobył dyplom szefa kuchni  C.A.P Cuisinier i Brovet Professionnel Cuisinier z najlepszym wynikiem na uczelni z egzaminu praktycznego. Specjalizuje się w kuchni polskiej, francuskiej i włoskiej.

Wcześniej pracował w SKETCH - La Gallery et au Lecture Room, 9 Conduit London (2 gwiazdki Michelin) u szefa kuchni Piere Gagnaira. Dwa lata spędził w Metz u szefa kuchni Christopha Dufossa, który ma restauracje w Metz i w Chinach w Chengdu (1 gwiazdka Michelin). Prowadził tam kursy gotowania z szefem Olivierem Valadem  (w każdą sobotę przez 2 lata), który był  zastępcą szefa kuchni u Bernarda Loiseau (3 gwiazdki Michelin).

Z kolei pierwsze miejsce pracy Arkadiusza Wilamowskiego we Francji to LE PAPMRE D’OR Restaurant Place de Chambre, Metz (57), u szefa kuchni Jean-Claude Lamaze, Metier de Cuisin.

Obecnie pracuje jako demi chef de partie w Le Petit Nice Passedat (3 gwiazdki Michelin) w Marsylii.

Przed przyjazdem do Francji pracował z szefami kuchni takimi jak Darek Kuźniak  (oficjalnie  współprowadzący Hells Kitchen Polska) oraz z Jarkiem Bieńkowskim szefem kuchni restauracji Kolory Wina  i z jedyną szefową kuchni Krystyną Wierzbicką w restauracji Dworek .

Brał udział w wielu konkursach kulinarnych: w Budapeszcie zajął 2 miejsce jako reprezentant Francji w konkursie, którego  tematem były Święta Wielkanocne. Od lutego 2010 do listopada 2011 był jednym z reprezentantów Juniorów OSSKiC. Zespół zdobył brązowy medal na Mistrzostwach Świata w konkurencji „zimny stół”. Pomagał w organizowaniu konkursu Kuchnia Polska na Mazowszu. Brał udział w biciu rekordu Guinnessa na najdłuższą pizzę świata.

[ Wstecz ]