■ Kulinarny Puchar Polski

logo_kpp_2017-01_na_fb.jpg

Kulinarny Puchar Polski to prestiżowy konkurs, którego celem jest odkrywanie i prezentowanie talentów kulinarnych oraz wyłonienie „Najlepszego z najlepszych”. Historia konkursu sięga roku 2000 kiedy miała miejsce jego pierwsza edycja. Od tamtego czasu KPP ciągle rozwija się  i zdobywa coraz większe uznanie w środowisku gastronomicznym.

Czym zaskoczy nas Kulinarny Puchar Polski 2017?

Najważniejszą zmianą jest to, że uczestnicy konkursów nominowanych będą bezpośrednio kwalifikowani do finału KPP, a nie do półfinału. W przyszłym roku będziemy więc mieli dwudniowy finał w trakcie którego wszyscy uczestnicy będą przygotowywać przystawkę i deser pierwszego dnia, a danie główne drugiego dnia. Naszą intencją jest to, by KPP odbywał się na podobnych zasadach, jakie obserwujemy w konkursach o światowej renomie. Ponadto, mając na uwadze coraz wyższy poziom umiejętności uczestników, chcemy poprzez kwalifikowanie do finału wzmocnić ich motywację dając poczucie, że  start w KPP jest nie tylko ogromnym wyzwaniem, ale także prestiżem. Oczywiście decyzja ta była efektem naszej wspólnej pracy z Radą Programową konkursu. Zasiadają w niej m.in. przedstawiciele najważniejszych stowarzyszeń kulinarnych w Polsce takich Euro Toques, OSSKiC i Fundacja Klubu Szefów Kuchni. Ich doświadczenie to dla nas ogromne wsparcie przy pracach nad kolejnymi edycjami KPP. - informuje Filip Bittner, Dyrektor Grupy Produktów.

Na Kulinarny Puchar Polski zaprasza Jarosław Uściński, Przewodniczacy Jury KPP 2017

Więcej filmów: wywiady z uczestnikami, jurorami, organizatorami konkursów nominowanych na:

youtube-logo-full_color_2.png

Kwalifikacje do Kulinarnego Pucharu Polski trwały przez cały roku. Rozpoczęły się we wrześniu konkursem Primerba Cup, który miał miejsce podczas targów Polagra Gastro 2016 w Poznaniu, a zakończyły w sierpniu, w Ustroniu, Międzynarodowymi Mistrzostwami w Podawaniu Baraniny. W sumie, przyznano 10 nominacji do finału Kulinarnego Pucharu Polski. W tegorocznej edycji KPP wystąpią laureaci ubiegłorocznej edycji konkursu, którzy będą bronić tytułu.

Oto lista finalistów Kulinarnego Pucharu Polski 2017:

  1. Łukasz Daszyński z restauracji w Pałacu Mierzęcin i Klaudia Jankowska, zwycięzcy Primerba Cup 2016
  2. Paweł Salamon z Hotelu Smolarnia i Maciej Pisarek – zwycięzcy Kulinarnego Pucharu Polski 2016
  3. Paweł Kubera i Kajetan Świokła z restauracji w hotelu DeSilva w Poznaniu, zwycięzcy 5. edycji Kulinarnego Rajdu Mistrzów
  4. Dawid Konior i Bartosz Puchałka z Restauracji Pastamore 8 w Bielsku-Białej, zwycięzcy 6. edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich
  5. Bartosz Peter i Rafał Kudliński z hotelu Copernicus w Toruniu, zwycięzcy Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L'Art de la Cuisine Martell 2017
  6. Paweł Spodzieja z Hotel HP Park w Poznaniu – zwycięzca 14. edycja Kujawsko-Pomorskich Potyczek Kulinarnych i Maciej Owsiany
  7. Piotr Huszcz i Łukasz Boreczek z Hotelu Restauracji Piano w Lublinie, zwycięzcy 9. Edycji konkursu Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś
  8. Maciej Kobylański z hotelu Dwór Stary Chotów, zwycięzca 4. edycji Konkursu im. Rafała Jelewskiego - Wielkopolski Kucharz Roku oraz Igor Praczyński
  9. Dominik Karpik i Magda Stolc z Restauracji Mercato Hilton w Gdańsku, zwycięzcy 3. edycji Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej – 3. edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej
  10. Grzegorz Adamarek i Michał Łakomy z Hotelu Blue Diamond, zwycięzcy 4. edycji konkursu Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro
  11. Emil Klimas i Dawid Feist z Restauracji Cucina w Poznaniu, zwycięzcy 12. edycji Międzynarodowych Mistrzostw w Podawaniu Baraniny.

Zakwalifikowani uczestnicy, podczas KPP, będą musieli wykazać się w trzech konkurencjach przygotowując przystawkę, danie główne oraz deser.

Składniki obowiązkowe >>>

Finalistów KPP oceniać będzie międzynarodowe Jury >>>

Szczegółowe informacje na temat finalistów KPP 2017 znajdują się na www.kpp.mtp.pl oraz:

fb.jpg

youtube-logo-full_color_2.png

 

 

[ Wstecz ]