■ Podsumowanie edycji 2017

Najnowsze trendy w gastronomii, kulinarne inspiracje i 17. już edycja Kulinarnego Pucharu Polski. Tak można podsumować wrześniowe spotkanie sektora gastronomiczno-hotelarskiego na targach POLAGRA GASTRO i INVEST HOTEL.

Tegoroczna ekspozycja poznańskich targów dla sektora HoReCa zajęła dwa pawilony. W gronie wystawców pojawili się m.in. liderzy rynku, jak np. Winterhalter, Rational, VOX, Geberit, Eurofirany, Komat, Dajar, Andropol czy Fameg. Zwiedzający mogli więc zapoznać się z bardzo szeroką gamą najnowszych propozycji w zakresie wyposażenia profesjonalnych kuchni jak i przestrzeni hotelowych.

Podczas targów funkcjonowały aż dwie strefy inspiracji. Pierwsza z nich to doskonale znana już Galeria Innowacji, w której zaprezentowano nieszablonowe rozwiązania w zakresie piecy konwekcyjno-parowych, szaf chłodniczych, ekspresów do kawy, browarów restauracyjnych i innych urządzeń, których implementacja pozwala na poprawę wskaźników ekonomicznych obiektu gastronomicznego poprzez redukcję kosztów eksploatacji, czasu pracy, a także rozszerzenie zakresu usług. Wartością dodaną tegorocznej edycji tego projektu był punkt konsultacji projektowych w zakresie technologii jak i aranżacji wnętrz. Druga strefa inspiracji, Invest Hotel Showroom, była dedykowana sektorowi hotelarskiemu. To właśnie w niej można było obejrzeć gotowe aranżacje pokoi i wiele nowoczesnych rozwiązań technologicznych przygotowanych przez wystawców targów, w tym m.in. przez takie firmy jak Eurofirany, Fameg, abiLine, Anders Meble, Bonoidea, Classen, GiP, Inter Decor Pro, Kandela Lighting, Komat, LSI Software, Mextra i VOX.

Targi Polagra Gastro i Invest Hotel to nie tylko ekspozycja kipiąca nowościami sprzętowymi, ale także bogaty program wydarzeń dedykowany kucharzom i menedżerom lokali gastronomicznych oraz obiektów noclegowych. Kulinarnych inspiracji można było zaczerpnąć już pierwszego dnia targów podczas pokazów Master Class Show. W roli głównej wystąpili zawodnicy polskiej reprezentacji OSSKiC, a także Józef Sadkiewicz i Daniel Jakubiec, którzy przedstawili wciąż nieodkryte walory dziczyzny. Smacznie i niezwykle ciekawie było również na stoisku Poznańskich Kucharzy Razem. Drugiego i trzeciego dnia targów świat gastronomii czekały natomiast ogromne emocje związane z 17. edycją Kulinarnego Pucharu Polski. W finale konkursu wystąpiło 10 ekip nominowanych oraz zwycięzcy ubiegłorocznej edycji konkursu. Każda z drużyn, podczas pierwszego dnia konkusu, miała za zadanie przygotować przystawkę na bazie przepiórki świeżej, zielonych pistacji i octu balsamico di Modena oraz zaproponować własną interpretację szarlotki z wykorzystaniem jabłek grójeckich. Drugiego dnia zawodnicy zaprezentowali dania główne, w których składnikami obowiązkowymi były halibut, szynka parmeńska oraz ryż czarny. Międzynarodowe Jury oceniające uczestników Kulinarnego Pucharu Polski najwyższe noty przyznało Bartoszowi Peterowi i Rafałowi Kudlińskiemu, którzy reprezentowali Copernicus Toruń Hotel****. Zwycięski zespół przygotował mozaikę z przepiórki (przystawka), jesienne jabłko z wędzoną śmietaną (deser) i halibuta z jesiennymi dodatkami (danie główne). Na kolejnych miejscach na podium uplasowali się: Paweł Salamon i Maciej Pisarek – II miejsce oraz Paweł Kubera i Kajetan Świokła – III miejsce.

Na targach Polagra Gastro i Invest Hotel nie  zabrakło też mocno merytorycznych spotkań. W tym roku gośćmi targów ponownie byli Piotr Rogowski i Paweł Gruba, którzy podzieli się wiedzą na temat budowania relacji w zespole, planowania i monitorowania kosztów czy szukania oszczędności. Targi Polagra Gastro/Invest Hotel odwiedziło także 470 hotelarzy, którzy wzięli udział w <HMC> Hotel Marketing Conference organizowanej przez Międzynarodowe Targi Poznańskie i firmę Profitroom. To największa i najbardziej prestiżowa konferencja marketingowa dla branży hotelarskiej. Tegoroczna edycja poświęcona była m.in nowym technologiom i ich wykorzystaniu, a także procesowi zarzadzania personelem z uwzględnieniem takich tematów jak budowanie teamów, motywowanie, kształtowanie ścieżek rozwoju pracowników. Ponadto, podczas targów, po raz trzeci odbyła się Hotel Investors Meeting.

Targi Polagra Gastro i Invest Hotel już kolejny rok z rzędu wspólnie utworzyły kompleksową ekspozycję dla sektora HoReCa. Prezentacja najnowszych rozwiązań technologicznych i wyposażenia lokali gastronomicznych oraz obiektów noclegowych niewątpliwie stanie się inspiracją do zmian, które podniosą standard obsługi klientów czy zwiększą komfort ich pobytu, a także rozszerzą paletę usług. Kolejna edycja targów Polagra Gastro i Invest Hotel odbędzie się w dniach 1-4 października 2018 r.

[ Wstecz ]
Chętnie odpowiemy na Twoje pytania.
Napisz do nas.
contact