Patronat Honorowy



Współpraca Branżowa





Jaki jest klucz do przygotowania naprawdę dobrej kawy?

Na pytanie odpowiada Marcin Rusnarczyk Mistrz Polski Baristów.

Przede wszystkim dobra kawa [uśmiech]. A tak poważnie to powinniśmy zwracać uwagę na kilka rzeczy:

- rodzaj kawy - najlepsze kawy to 100% arabiki, niestety bardzo często do produkcji kaw przemysłowych używa się arabik średniej i kiepskiej jakości, w związku z tym sugeruję używanie kaw z małych rzemieślniczych palarni.

- świeżość kawy – najlepiej kawa smakuje prze 3-4 miesiące od wypalenia, dlatego należy zwrócić uwagę na datę palenia, a nie na datę przydatności do spożycia.

- mielenie kawy – kawa zmielona wietrzeje około 50 razy szybciej niż kawa ziarnista, warto więc zaopatrzyć się w młynek żarnowy (może być ręczny), kupować kawę ziarnistą i mielić ją tuż przed przygotowaniem.

-  woda – najczęstszym błędem jaki popełniamy jest zła temperatura, ta odpowiednia to 88-94st.C. Nie należy również ponownie gotować tej samej wody.

- urządzenia – czas parzenia nie powinien przekraczać 30 sekund w przypadku ekspresów ciśnieniowych i 4 minut w pozostałych metodach, dlatego powinniśmy używać dedykowanych do parzenia kawy urządzeń, takich jak np. Chemex, Dripper, Frenchpress, Aeropress, lub ekspresów ciśnieniowych czy przelewowych. Odpowiednio użyte będą w stanie zagwarantować nam odpowiedni smak naparu.

Marcin Rusnarczyk to uznany  barista, trener, Mistrz Polski Baristów, wielokrotny juror Mistrzostw Polski Baristów, sędzia Mistrzostw Świata Baristów, Dyrektor Sprzedaży w Etno Cafe, autor książki „Sekrety Kawy”. Cały wywiad z Marcinem Rusnarczykiem już wkrótce w magazynie targowym Polagra News.

Więcej o zasadach przygotwania dobrej kawy, cuppingu, testowaniu, alternatywnych metodach parzenia, prowadzenia biznesu o smaku kawy – na warsztatach na stoisku firmy Primulator i Etno Cafe, gdzie będzie można spotkać również Mistrza Polski Baristów! Udział w spotkaniach jest bezpłatny.

Więcej informacji o warsztatach >>>

Wstecz

Partnerzy Medialni







Chętnie odpowiemy na Twoje pytania.
Napisz do nas.
contact